Goed voorbereid op vakantie met de kinderen? Kan dat?! Jazeker! In deze blog deel ik 9 tips over hoe je goed voorbereid op vakantie kunt gaan, zonder enige vorm van stress.

Nog een paar weken en dan begint de zomervakantie! Heerlijk met het gezin een paar weekjes op vakantie met de auto of met het vliegtuig. In chillmode genieten met een drankje bij het zwembad of – in ons geval – de deuren van onze sta-caravan openslaan en de kinderen de hele dag zien spelen in de rivier voor ons.
Maar een welverdiende vakantie met kinderen, kan voor de nodige stress zorgen wanneer je niet goed bent voorbereid. Ik heb het vaak genoeg gezien. Gezin gehaast over het vliegveld rennen waarbij ouder met één kind onder de arm en de ander aan zijn (of haar) arm door de menigte heen manoeuvreert. Terwijl partner met drie rugtassen en de luiertas al zwetend erachter aan hobbelt. En dan helemaal buiten adem – tsja want sporten is er een beetje bij ingeschoten met de kids – bij de gate aankomen en dan nog de paniek in de ogen zien schieten, want in welk van 1001 vakjes zaten de boardingpassen?! Ja ik weet het. Het is leedvermaak, maar ik blijf altijd vol bewondering kijken. Ik zeg niet dat wij stressvrij op het vliegveld hebben gestaan, maar echt je leert ervan. In deze blog geef ik je graag mijn tips hoe je goed voorbereid op vakantie kunt gaan.
Gebruik een checklist voor het inpakken
Op heel veel reiswebsites en blogs – en binnenkort ook via deze website – kun je checklists downloaden die speciaal gemaakt zijn voor gezinnen die op vakantie gaan. De ANWB heeft bijvoorbeeld een uitgebreide selectie met paklijsten: met de auto, vliegtuig of op de fiets. Of wanneer je verblijft in een vakantiehuisje of gaat kamperen. Deze checklists zijn enorm uitgebreid, maar het geeft je wel een goed en duidelijk overzicht wat je wel (en niet) hoeft mee te nemen. Je hoeft echt niet alles mee te nemen, maar zo zal je wel artikelen tegenkomen waar je zelf niet over nagedacht hebt. Het scheelt gewoon nadenken.
Begin ruim van te voren met inventariseren
Begin, in plaats van een paar dagen van te voren, al twee weken van te voren met het verzamelen van kleding en spullen die je wilt meenemen op vakantie. Maak alvast stapeltjes van kleding om in te pakken. Ga alvast naar de winkel voor die picknick-kleed die je wilt hebben. Doordat je ruim van te voren al aan het inventariseren bent, weet je gelijk of er nog dingen zijn die je moet halen. Je hebt dan voldoende tijd om nog kleding of artikelen te bestellen of om te gaan winkelen. Hiermee voorkom je same-day bezorgingen of het continue checken van de app om te kijken waar de bezorger blijft met je bestelling. Waarvan de helft misschien niet past en je alsnog op het laatste moment in de winkel staat. Het inventariseren en op tijd beginnen scheelt al enorm veel werk in de voorbereiding van een vakantie met kinderen.
Maak gebruik van opberg-organizers
Wanneer je gaat inpakken, gebruik organisers en etuis om je kleding, toiletspullen maar ook artikelen zoals elektronica en speelgoed te organiseren. Doe kleurpotloden en een kleurboek bij elkaar in map. Autootjes in een klein afsluitbaar bakje. Zo hoef je een tas niet helemaal om te gooien als je naar iets op zoek bent. En het werkt ook andersom: alles snel opgeborgen wanneer je plots weg moet.
Vertrek op tijd (vooral wanneer je gaat vliegen)
Dit ligt zo voor de hand, maar op de één of andere manier lijkt men toch liever de spanning op te willen zoeken om op het laatste moment te willen vertrekken. Vooral met kleine kinderen, raad ik je aan om op tijd te vertrekken. Kleine kinderen hebben altijd een eigen agenda. Ze slapen wanneer ze juist niet moeten slapen. De buggy – die je ineens moet afgeven bij de gate. Die ene spuitluier, waardoor jouw kleine mop helemaal omgekleed moet worden. De controle waarbij je bent vergeten om de fles water te legen, waardoor de luiertas nu onderzocht wordt alsof je 10 kg aan verdovende middelen hebt meegesmokkeld. In Nederland is het op onze vliegvelden echt prima te vertoeven om tijd te doden. Daarbij mogen gezinnen met hele jonge kinderen eerder instappen dan de rest, dus haal daar ook je voordeel uit.
Vermijd topdruktedagen
Soms is het echt niet anders, maar rijden op zwarte zaterdag om in het zuiden van Frankrijk te komen is bij voorbaat al geen succes. En nu met de extra maatregelen en controles, wil je gewoon de tijd hebben en nemen. Dus controleer van te voren wanneer de drukste dagen zijn om te reizen en vermijd deze dagen om te reizen. Kun je echt niet anders, plan de vertrekdag dan anders in. Vertrek eerder en maak er een mini-roadtripje van. Of rijd iets minder verder weg , zodat je niet onnodig langer in de auto hoeft te zitten.
De reistas
Bij ons thuis kent iedereen dé reistas. De reistas is dé tas waar dé belangrijke papieren inzitten. De reistas is ook de tas die ondergetekende altijd bij zich heeft en onder geen beding los laat. Tenzij ik een sanitaire stop moet maken. En intussen is manlief gewend om met de fuchsia-roze tas te staan wachten. In deze tas zitten (of zaten) ook andere belangrijke items; paspoorten, reispapieren, maar ook een powerbank, extra speen (nu niet meer hoor), toetenboeners. Feitelijk de belangrijke dingen waar ik heel snel bij moet als erom gevraagd wordt. Paspoorten en boardingpassen bij de controle of if hell breaks loose (lees: kind speen kwijt tijdens boarding). Misschien snap je nu ook waarom ik deze tas altijd me draag en waarom deze tas zo belangrijk is geworden.
Maak kant-en-klare tassen
Mijn favoriet is de zwemtas. Deze tas is al in Nederland ingepakt en bevat badlakens, zwemkleding, flip flops, zonnebrillen en zonnebrand én ligt vaak bovenop in de koffer of in de dakkoffer. WANT zodra we aankomen bij bestemming, kunnen de kinderen (en soms manlief) zich gelijk in zwemkleding hijsen en gaan zwemmen. Zo heb ik de sta-caravan of hotelkamer tot mezelf en kan ik rustig uitpakken, zonder dat mijn lieve gezin mij voor de voeten loopt. Daarbij vind ik het niet erg om all by myself uit te pakken, want na een lange autorit of reis, ben ik toe aan rust om mij heen. Dus laat mij dan maar lekker uitpakken en de ruimte indelen en de kinderen zwemmen. Win-win voor iedereen. In deze categorie kun je bijvoorbeeld ook denken aan een overnachting-tas, wanneer je van plan bent om een tussenstop te maken.
Leg de avond voor vertrek alles klaar
Leg setjes kleding klaar, zet alle tassen klaar – dus ook dé reistas – met wat er ellemaal mee moet. En bereid voor wat je al kunt voorbereiden. Wanneer wij met de auto weggaan, bereiden we onze broodjes en snacks de avond van te voren al voor. We hebben daar in de ochtend gewoon geen zin in. En we pakken alles zo uit de koelkast zo in de koelbox in en mee. Dit scheelt weer een uur eerder opstaan, aangezien we liever uitgerust en wel achter het stuur willen stappen. Maar dit geldt ook wanneer we met de eerste vlucht van de dag vertrekken en de wekker om 02:15 uur gaat. Wij lopen op dat tijdstip namelijk als een zombie door het huis. Echt niet dat we dan in de mood zijn om nog een broodje te smeren. En de ‘we eten wel wat op Schiphol’ valt enorm tegen als je vertrekt vanaf een vleugel waar nog niks open is. En hangry het vliegtuig instappen is echt niet de juiste manier om een vakantie te starten. #ikspreekuitervaring. Betrek je kinderen ook bij het voorbereiden van de vakantie. Want hoe leuk is het dat ze hun eigen spullen bij elkaar kunnen zoeken?
De onderweg-tas
Weer een tas? Nou niet helemaal, maar wanneer je op reis gaat met kleine kinderen dan zullen ze ongetwijfeld vaak vragen “wanneer we er al zijn”. Kleine kinderen hebben nog geen besef van tijd, dus wanneer je het over zoveel uur hebt, dan hebben ze eigenlijk nog steeds geen idee. En om nou de hele rit op dat digitale schermpje te staren, is niet helemaal mijn cup of tea. Dus zo hebben wij de onderweg-tas bedacht. De onderweg-tas bevatte kleine grappige cadeautjes (en bij de Action kom je een eind), die we elk uur gaven. Het ene cadeautje was een mini-whiteboard, de ander een klein zakje Lego, mini reisspel. Zo zitten ze niet uren gekluisterd aan hun scherm en zien ze – bij het spelen van bijvoorbeeld een vakantie bingo – ook wat meer van de omgeving.
Je merkt dat de leidraad van deze blog ligt in het voorbereidend werk. Het klinkt misschien absurd om twee weken van te voren al te beginnen met inpakken, maar zo spreid je het wel uit en heb je er controle over. De dagen naar de vakantie toe, worden namelijk al druk doordat je bijvoorbeeld op werk wilt afronden. Of documenten moet regelen voor de reis. Door je op tijd te gaan voorbereiden, heb je ruimte voor dingen die op het laatste moment gebeuren, zonder dat andere zaken stress geven.
Heb jij nog tips hoe je goed voorbereid op vakantie kunt gaan met kinderen? Laat het aan mij weten of hieronder in de comments.