Thuiswerken met kinderen. Je zou bijna denken dat je na zoveel maanden er al wel gewend aan zou raken, maar toch zit je ineens weer met kinderen thuis te werken. Of het nu is omdat de klas in quarantaine moest of dat er een vervroegde kerstvakantie op de planning stond. Wennen zal het nooit en je hoopt, maar weet niet zeker of dit de laatste keer is. En hoeveel we ook van onze kindjes houden; je balans vinden tussen privé, thuiswerken, het huishouden en online school, kan voor de benodigde stress zorgen. Hieronder een aantal tips die zouden kunnen helpen. Misschien klinken een aantal tips als “too good to be true” of misschien niet eens reëel, want tsja ‘de werkgever’. Maar er zijn genoeg werkgevers die zich wel flexibel kunnen opstellen, omdat ze zich in dezelfde positie bevinden als jij. Ook zullen er genoeg die niet zullen meewerken. Maar weet: als je het niet ter sprake brengt, gaat er helemaal niks gebeuren…

Timer
Vooral voor jonge kinderen is het begrip tijd nog moeilijk te bevatten. Mama is over een uur klaar zegt jonge kinderen heel weinig. Ze hebben nog geen gevoel van tijd en kunnen vaak ook nog geen klok kijken. Je kunt dit oplossen door een timer of kookwekker te gebruiken, zodat ze zelf kunnen zien hoe lang het duurt. Hierdoor maak je de tijd visueel en ze herkennen het van school, omdat de meeste leerkrachten een timer gebruiken. Let hier wel op dat de spanningsboog, bij vooral kleinere kinderen, erg kort is, dus houd daar ook rekening mee bij het instellen van tijd. Op de scholen van onze kinderen gebruiken ze een time timer, dus hebben wij er ook eentje gekocht. Er bestaat ook een Time Timer app op iOS en Android die je op een mobiele telefoon of tablet kunt zetten.
Planner
Voor iets grotere kinderen kan een visuele planner erg helpen bij het in kaart brengen van tijd. Een planner helpt overigens ook enorm goed bij het brengen van structuur. Dit hoeft niet een ingewikkelde of dure oplossing te zijn. Een A4-tje met daarin een kolom met tijdsblokken. Werk met pictogrammen (een opkomende zon voor ochtend bijvoorbeeld) of uren om tijdsblokken te maken en schrijf in de kolom ernaast wie wat doet. Belangrijk is wel om je zoveel mogelijk aan het schema te houden, want dan weet iedereen waar ze aan toe zijn.
Werk-afspraken
Heb jij een overleg in de ochtend? Controleer met jouw collega’s of die naar een andere dag of tijdstip verschoven kan worden. Er zullen vast meerdere collega’s zijn met hetzelfde probleem. Plan het ook op het moment dat je partner – als die toevallig ook thuis moet werken – of een ouder kind op dat moment thuis is, zodat je zo goed als ongestoord kan vergaderen.
Pas jouw werkzaamheden aan op het schema van jouw kind
Wanneer jij weet dat jouw kind met gemak 30 tot 60 minuten ‘alleen’ kan spelen, werk dan aan de taken die de meeste concentratie en aandacht eisen. Zoek ook speelgoed waarbij er dan weinig hulp van jou nodig is, want het kan – voor beide – tot de nodige irritatie werken als jij steeds moet kijken naar wat voor iets moois ze aan het maken zijn of moet helpen met het bouwen van een kasteel van stokjes.
Betrek je thuiswerkende partner erbij
Iedereen zit in hetzelfde schuitje, dus als je het thuiswerken met kinderen samen met jouw partner kan opvangen doe dat dan ook. Niet omdat iemand anders ‘full-time’ werkt, mag hij of zij worden vrijgesteld van parenting-duties. Een gezin heb je samen, dus kijk hoe je elkaar hierin kunt opvangen. Mijn man en ik zitten elke maandagochtend even samen om de week te bespreken. Want ook al ben ik de flexibele zzp-er, het betekent niet dat mijn werk of afspraken minder belangrijk zijn dan die van hem.
Verspreid je werkuren over de dag
Als het kan, verdeel je werktijd over de dag. Natuurlijk heb jij gekozen voor een baan met bepaalde werktijden, maar jouw kinderen niet en die vragen aandacht wanneer jullie samen thuis zijn. Overleg met je collega’s of je bijvoorbeeld jouw 8-urige werkdag kunt delen in tijdsvakken van 2 uur. Waardoor je dan bijvoorbeeld werkt van 10.00 tot 12.00 uur, 13.00 tot 15.00 uur, van 16.00 tot 18:00 uur (partner kookt dan natuurlijk) en tot slot van 20.00 tot 22.00 uur. Soms ben je nog productiever wanneer de kids op bed liggen, omdat het juist dan zo stil is in huis. En of je nu op bank een serie gaat bingwatchen of even twee uurtjes kan werken. Overdag heb je namelijk ook tijd samen met jouw gezin besteed, dus daar hoef jij je in de avond niet schuldig over te voelen.
Verdeel parttime over 5 dagen
Ik begrijp dat dit een lastige tip en aanpassing kan zijn, want je hebt zeker recht op jouw vrije dagen. En anders heb je die ook wel gewoon nodig. Maar als het echt te lastig is om jouw werkzaamheden en de zorgen van jouw gezin in een dag te proppen, kun je altijd overleggen of het mogelijk is dat je bijvoorbeeld 4 dagen 4 uur werkt in plaats van 2,5 dag. Of hoe het dan ook uitkomt met jouw uren en jouw baan.
Kinderen van elkaar opvangen
Jouw mom-bestie zal ongetwijfeld ook lopen k*tten met haar werktijden en eventuele opvang. Kijk of je elkaar kan helpen door elkaars kinderen een halve of hele dag op te vangen. Jij weet dat je kinderen in goede handen zijn, want ze zijn immers bij jouw mom-bestie, en ze hebben gelijk een leuke playdate, terwijl jij een productieve dag kan werken. En zo wissel je elkaar af.
Ik hoop dat je inspiratie kan vinden in één van deze tips. Zoals ik al zei: wennen zal het nooit, want als moeder wil je graag werken, maar wil je er ook zijn voor jouw kinderen. Vooral in een situatie waar het beter en fijner is als ze naar school kunnen, maar dit helaas niet mogelijk is. En dan zijn dit nog de praktische tips die niet gefocust zijn op de mentale gezondheid van een thuiswerkende moeder. Heb jij nog een tip? Laat dan een reactie achter onder deze post!
Heb je hulp nodig bij het plannen van jouw (ideale) thuiswerk-week, lees dan mijn blog “Jouw ideale week plannen” hierover! Je kunt de tips uit deze blog namelijk ook prima toepassen op jouw huidige thuiswerk-situatie.