Jouw ideale week plannen? Kan dat? Want hoe fijn zou het zijn als je een planning hebt en deze perfect loopt. Well newsflash: dat gaat niet gebeuren. Althans niet wanneer je kinderen hebt, want kinderen zijn kinderen met alle leuke en niet leuke facetten eromheen. (Lees: spontane speeldates, ziek worden en ook sporten). Maar richt en plan jij je week goed in, dan krijg je hier meer controle over en zal je merken dat je veel beter om kunt gaan met een verandering in de agenda en taken.

Aanleiding van deze blog is dat ik van de week luisterde naar een aflevering van de The Planner Podcast, waar Mim Jenkinson zei: je plant om georganiseerd te zijn…
Als je nog nooit hebt leren plannen dan is vaak de aanname dat wanneer je alles plant, er geen ruimte is voor spontaniteit. Maar dat is dus helemaal niet zo. Je plant juist de dingen die moeten gebeuren, zodat je juist tijd over houdt voor andere leuke dingen. Voor mij helpt het om mijn ideale week eens in het half jaar te plannen. En met ideaal bedoel ik meer een leidraad. En niet alleen maar met me-time en going-to-the-spa-and-be-zen-momenten, maar juist de realistische dingen die moeten gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan het huidhouden, grote projecten en werk. Mijn ideale week is dus niet iets wat ik elke week opnieuw uitwerk. want daar gebruik ik mijn planner voor. Het idee achter een ideale week is dat je inzicht krijgt hoe jij jouw kostbare tijd verdeelt en dat je deze als leidraad gebruikt voor wanneer je jouw week echt inplant in jouw agenda of planner. Heb je namelijk maar in jouw ideale week tijd voor 4 uur aan jouw studie, dan is het inplannen van 8 uur leertijd onrealistisch, want die tijd is er gewoonweg niet (OF je gaat daadwerkelijk leren prioriteren).
Hoe begin je?
Pak een vel papier en teken daar 8 kolommen in. De eerste kolom bevatten de uren vanaf het moment dat je opstaat tot het moment dat je gaan slapen. De overige 7 kolommen zijn de dagen van de week. Maak het overzichtelijker door de tijden te voorzien van horizontale strepen zodat elk uur een eigen vakje krijgt per dag.
Wil je liever een template downloaden en printen? Download dan hieronder “Jouw ideale week” planner van Moederdingen.
Zodra je zover bent, gaan we jouw ideale week inplannen
Verplichtingen en afspraken
Vul per dag in wanneer je wat ‘moet’ doen. Ik heb het hierover: tijden dat je werkt, woon-, werk- en schoolverkeer en de leuke betaalde activiteiten (lidmaatschap van de club etc). Sidenote: er is natuurlijk een verschil tussen een lidmaatschap en sponsoring 😉 Heb je een lidmaatschap omdat je de activiteit echt leuk vind om te doen. Of heb je je ingeschreven omdat het 1 januari was en je een goede voornemen had, de club nog nooit van binnen hebt gezien en dus je de club alleen maar sponsort…
Tip: Check met je partner of die iets kan doen in het huishouden. Of checkt met een andere moeder of die op vaste dagen jouw en haar kinderen kan brengen naar sport. Doe dat bijvoorbeeld om en om. Het scheelt je zo 30-45 minuten van je tijd. En nee het is niet erg om hulp te vragen, want je partner woont ook in het huis en je hoeft echt niet altijd alles alleen te doen.
Huishoudelijke taken
Ervan uitgaande dat je geen hulp in de huidhouding hebt, besteed een gezin gemiddeld 3 uur per dag bezig aan huishoudelijke taken. Hoe vervelend deze taken ook zijn, helaas gebeurt het huishouden nog niet vanzelf en dus zal je er tijd voor maken. De een doet liever alles in één keer, terwijl de ander het in kleine stukjes verdeelt. Ik doe mijn was bijvoorbeeld wanneer de kinderen zich moeten klaarmaken voor bed. De jongste kan (en wil) nog niet alles alleen doen, dus dan ben ik gewoon in de buurt en kan ik hem ondertussen helpen als het nodig is.
Tip: Ik ben enorm fan van professional organizer Alejandra Costello’s Dirty 30, waarbij je elke dag 30 minuten besteed aan opruimen en schoonmaken. Dit is een goede manier om het dagelijks bij te houden wanneer jij je weekend liever vrij houdt voor andere dingen.
Me-myself-and-I time
Dit is in het breedste zin van het woord, maar als jij hier geen tijd voor maakt dan gebeurt het niet. Me-myself-and-I-time kan voor alles zijn: relaxmomenten, beauty-afspraken, meditatie, ochtend- en avondroutines, date-nights. Maar het kan ook tijd zijn om te studeren of om aan jouw side-hussle te werken. Laat het in elk geval iets wat jou energie geeft. Zo is dinsdag-avond bij ons thuis onze niet-werk en niet-sportavond; wanneer de kids op bed liggen lekker met zijn tweetjes op de bank series kijken op Netflix.
Tijd over?!
Helemaal prima! Doordat je nu de week inzichtelijk maakt, kun je goed zien waar je tijd vrij hebt. Of je die vrije tijd besteed aan iets wat moet gebeuren of aan een nieuw project; jij hebt daar nu de tijd en controle over. Maar wees ook kritisch en alert en plan ‘m niet vol van uur tot uur. Juist die vrije ruimte geeft jou de mogelijkheid om flexibel te zijn voor alles wat zich aanbiedt: een nieuwe hobby, extra tijd voor studie of je side-hussle. Of een koffiedate met een vriendin of spontane speeldates voor jouw kinderen. Zo zal je ook merken dat zaken waarvan je dacht dat het perse moesten gebeuren, soms helemaal niet meer zo belangrijk zijn 😉
Extra opdracht
Deze opdracht gaat een stapje verder in jouw ideale week. Geef jouw tijdsblokken een functie; hierdoor maak je van je ideale week ook iets actiefs. Mocht je in je ideale week elke dag een half uurtje schoonmaken hebben gepland, omschrijf wat je gaat doen. Op maandag de slaapkamers, op dinsdag de badkamer. Of voor een studie zou het zijn: op dinsdag lesstof maken en op donderdag samenvatten. Wanneer je gaat fitnessen: woensdag ‘legday’ en zaterdag ‘stretchen’. Dit is niet echter voor een ieder weggelegd, want voor de één kan het misschien overweldigend worden en dan werkt het juist averechts. Voor een ander is het juist overzichtelijk en creëert het tijd voor focus.
Tot slot
Zoals ik al eerder aangaf; jouw ideale week plannen moet uiteindelijk een leidraad worden. Het ligt zeker niet vast en dat moet je ook niet willen. Maar door het inzichtelijk te maken, ga je leren om tijd te creëren voor de belangrijke dingen in jouw leven. Door het uiteindelijk ook zo in te plannen in jouw dagelijkse leven en je aan jouw planning te houden, creëer je meer overzicht en daardoor ook het gevoel dat je ook echt dingen gedaan hebt.