Een verhuizing goed voorbereiden? Kan dat? Ja en wij hebben bewijs! Namelijk onze eigen verhuisdag. Het liep namelijk zo gesmeerd en zonder stress, waardoor wij en de hulptroepen een onwijs leuke dag hebben gehad. Zo leuk dat we het bijna zo over zouden doen. Bijna…

Dat alleen al het idee van verhuizen al stress veroorzaakt bij veel mensen snap ik wel. Maar toch verhuisd een persoon gemiddeld 7x in zijn leven, dus als je het doet wil je het wel goed doen. In deze blog deel ik je mijn tips over hoe je de verhuizing zo goed mogelijk kunt voorbereiden, zodat het op de dag van de verhuizing een stuk makkelijker zal gaan.
Begin op tijd
Nee, echt niemand wilt maanden of weken tussen de ingepakte verhuisdozen zitten, maar hoe eerder je begint met het uitzoeken van spullen, hoe meer je er later profijt van zult hebben. Vooral wanneer de verhuisdatum nadert en je dan nog tig andere dingen moet regelen. Heb je geen idee wanneer en waar je moet beginnen, download dan hier mijn verhuis-checklist!
Bestel of verzamel verhuisdozen en verpakkingsmateriaal
Zodat je datgene wat je al hebt uitgezocht alvast kan inpakken, dichtplakken en labelen. Door zoveel mogelijk van hetzelfde formaat verhuisdozen te verzamelen, kun je die makkelijker stapelen zonder dat je Tetris hoeft te gaan spelen.
Begin met de ruimte die je het minst gebruikt.
Heb je een zolder, kamer of berging waar je de minste tijd van je dag besteed, begin dan in die ruimte met het uitzoeken, opruimen en inpakken in verhuisdozen. Dat is namelijk ook vaak de ruimte waar spullen staan die je weinig gebruikt. Maak van deze ruimte ook gelijk de tijdelijke opslag waar je al jouw ingepakte verhuisdozen in de loop van de periode gaat opslaan.
Wees streng en kieskeurig met het inpakken van spullen
Er is geen beter moment om te ontspullen dan waneer je gaat verhuizen. En groter wonen betekent ook niet dat je automatisch alles hoeft mee te nemen omdat ‘je daar toch de ruimte voor hebt’ of ‘dat zoek ik dan wel uit’. Want nee: iets wat je al jaren niet hebt gebruikt in dit huis, ga je ook niet gebruiken in het volgende huis. Gooi weg of doneer wat je niet gebruikt en geef spullen terug die je al een tijdje hebt geleend. Dat geldt natuurlijk niet voor spullen met sentimentele spullen, maar studieboeken van toen je op middelbare school zat, zijn echt niet meer relevant.
Tip: Wil je leren hoe je effectief kunt ontspullen en opruimen, kijk dan op Netflix de serie “Tidying Up with Marie Kondo” en “Get Organized with The Home Edit“; goeroes op het gebied van ontspullen en opruimen!
Verhuisdozen categoriseren
Begin nu ook alvast met het categoriseren van de verhuisdozen. Het heeft geen zin om spullen uit de keukenkast (die ene waar al die dure keukenapparaten staan) te mixen met de werkjes van de kinderen (die straks naar zolder gaan), om maar een doos vol te krijgen. Zo zijn jouw spullen alvast goed verdeeld, wanneer de verhuisdozen naar de juiste kamer worden gebracht tijdens de verhuisdag.
Label ingepakte dozen
Zodra een verhuisdoos vol is, plak dan een label op de voor- Ć©n zijkant van de doos. Zorg dat de label zichtbaar is op het moment dat je de dozen begint te stapelen. De label moet in elk geval de naam van de toekomstige kamer hebben (dus iets wat je nu op zolder hebt, maar straks in de berging wilt hebben, kun je beter nu in de juiste ‘verhuisdoos’ stoppen. Eventueel kun je ook kort omschrijven wat er in de verhuisdoos zit.
Reserveer de verhuiswagen op tijd
Begin op tijd met het reserveren van een verhuiswagen. Laat je goed informeren over de inlaadruimte en de laadklep, zodat je niet op de dag van verhuizen voor loistieke verrassingen komt te staan. Een verhuisplek met laadklep voor een plafond ipv met laadlift… Mocht je verhuizen in dezelfde stad, dan kun je nog een paar keer op en neer rijden. Maar verhuis je naar de andere kant van het land, dan wil je wel alles in 1x meenemen. Lijkt mij.
Correspondentie op tijd aanpassen
Zodra je weet dat je gaat verhuizen, begin dan het ook met het verzamelen van jouw binnengekomen post. Schrijf of email naar de bedrijven om een nieuw correspondentieadres door te geven en en geef ook bij de gemeente aan dat je gaat verhuizen. Tegenwoordig gaat post ook vaak digitaal en kun je de gegevens ook online aanpassen.
Logeerpartijtje voor de kinderen en opvang voor de huisdieren
Het voorbereiden van de verhuizing is niet alleen een materiele zaak, want bedenk goed wat je op de dag van de verhuizing met jouw kinderen en huisdieren doet. Want als het kan en lukt, zorg dat de kinderen op de avond voor en de dag van de verhuizing bij familie of vrienden logeren en dat iemand op de huisdieren kan passen. Hoe ‘gezellig’ het ook is om de kleine bij de verhuizing te betrekken, ze kunnen ook de hulptroepen voor de voeten lopen en je hoeft niet continue op te letten of ze niet per ongeluk iets gevaarlijks doen.
Sleepover verhuisdoos
Blijf je op de dag van de verhuizing ook in het nieuwe huis slapen, zorg dat je een sleepover verhuisdoos hebt ingepakt. Een doos waar je alle spullen voor de avond en volgende dag hebt ingepakt. Denk aan een nachtlampje, schoon beddengoed, knuffels, pyjama, schone kleding en een toilettas. Na een drukke verhuisdag, ben je er misschien nog niet aan toegekomen om alle dozen uit te pakken en dan wil je niet met je vermoeide kop nog eens door alle dozen heen om al deze spullen te zoeken.
Vraag niet te veel mensen tijdens de verhuizing
Hoe gezellig en snel het ook lijkt om veel mensen te vragen om te helpen bij een verhuizing, het kan ook vertragend werken. Je hebt namelijk te maken met in- en uitlopend ‘verkeer’ en als je met 10 man in de gang staan te kijken hoe twee man een wasmachine naar boven tillen, dat vertraagd alleen maar. Tenzij je iedereen in een rij kan opstellen en iedereen dozen van elkaar overpakt š
Labelen van meubels
Plak ook verwijderbare labels (met de naam van de nieuwe ruimtes) op meubels en accessoires. Het scheelt je een hoop “waar wil je dithebben en waar wil je dat hebben?”. Iemand die jou komt helpen, weet niet uit zijn hoofd waar die ene lamp stond en misschien wil jij die lamp in het nieuwe huis wel op een hele andere plek hebben. Kun jij ondertussen ook gewoon zelf verhuizen of met andere nuttige dingen bezig zijn.
Wees klaar met inpakken wanneer de hulptroepen arriveren
Natuurlijk moet je misschien nog wat laatste dingetjes inpakken, maar het is voor jouw hulp ook fijn als er zoveel mogelijk aan ingepakte dozen en uit-elkaar-gehaalde-meubels klaar staan. Hoe goed je iemand ook kent, de lade van jouw nachtkastje of badkamer is toch best persoonlijk. En echt niemand vind verhuisdozen inpakken leuk, al helemaal niet de jouwe.
Heb jij nog praktische tips die helpen bij het voorbereiden van een verhuizing? Laat ze weten in de comments hieronder of stuur een email naar hallo@moederdingen.nl