Hoe creëer je meer rust en structuur creëren met een vol hoofd? Want wordt dat hoofd dan nooit een keer leeg? Nee, want menig moeder zal het herkennen: je hebt altijd een vol hoofd omdat je altijd aan veel denkt. Werk, privé, familie, vriendinnen, huishouden, buitenschoolse activiteiten, verjaardagsfeestje van kind, kaartje sturen naar vriendin, afspraak maken met die en – zucht – ga zo door. Gooi daar nog een gevalletje ‘overdenker’ bij en je zit altijd met een vol hoofd. Niet dat wij moeders daar heel blij mee zijn. Want ga je er niet goed mee om, dan zorgt zo een vol hoofd voor ontelbare (en onvindbare) lijstjes, slapeloze nachten, vermoeidheid en dat we juist dingen gaan vergeten.

Maar waarom we het als mama’s nou echt nodig vinden om aan alles te (willen) denken, beats me. Is het onze DNA? Behoren wij tot het zorgende soort? Is het het gevoel van ‘altijd-in-controle’ willen zijn? Of komt het simpelweg omdat we thuis gewoonweg meestal de enige zijn die überhaupt aan alles en over alles denken? Want hoe fijn zou het zijn als manlief uit zichzelf naar de stad is gegaan om het juiste cadeautje te kopen voor het verjaardagsfeestje van het vriendje van zoonlief uit de klas. En dat zonder dat jij erom hebt gevraagd en dat hij jou erbij betrekt?! Ze bestaan vast, maar ik ben ze nog niet tegengekomen.
Maar even alle gekkigheid op een stokje, zo’n vol hoofd daar is niks aan. En hoe vaak we ons voornemen om daar iets aan te doen, het blijft lekker vol daarbinnen. Kom je er ooit vanaf? Niet echt, maar er zijn wel een aantal tips om wat structuur in dat volle hoofd te krijgen, zodat jij meer rust in je hoofd en dus ook je lichaam rijgt.
Stap 1: Maak voor de volgende stappen tijd vrij
Neem voor het creëren van rust en structuur in jouw hoofd de tijd. Het volgen van de stappen werkt niet met gillende kinderen om je heen. Dus wacht tot ze slapen of naar school zijn, maak een kopje thee en ga er voor zitten. Je hoeft niet alles stappen in één dag te doen. Rome was ook niet in één dag gebouwd. Wel door mannen dat dan weer wel 😉
Stap 2: Braindump – creëer rust in je hoofd
Pak pen en papier en schrijf ALLES op wat er momenteel door jouw hoofd waart. Alle taken, herinneringen, ingrediënten, zorgen, projecten, ideeën. You name it. Door het op te schrijven, verplaats je het naar iets tastbaars en hoef je het ook niet meer te onthouden. Zie je hersenen als een harde schijf; je hebt maar zoveel ruimte om informatie op te slaan. En zodra jij je hersencapaciteit overschrijdt, maakt de oude data ruimte voor de nieuwe data. Prima metafoor toch? Al vraagt een echte harde schijf wel eerst of je wilt ‘overschrijven’, maar je snapt me. Anyhow; door deze oefening creëer je rust in je hoofd. Dan wordt het nu tijd voor structuur.
Stap 3: Prioriteren – breng structuur aan
Nu dat je je hoofd wat meer rust hebt gegeven, gaan we structuur brengen aan het lijstje. Ga je lijst langs en ga al je alle taken en projecten prioriteren. Gebruik cijfers: 1 tot en met 3, waarbij 1 staat voor “heel belangrijk, het kan echt niet wachten” tot 3 wat staat voor “zou leuk zijn als…”. Hoe belangrijk het is, kun je natuurlijk helemaal zelf bepalen door criteria aan te koppelen. Criteria voor prioriteit 1 kan bijvoorbeeld zijn: actie waar grote negatieve consequenties kunnen volgen als je ze niet uitvoert. Bijvoorbeeld “nu boodschappen doen, anders heeft onze zoon morgen geen traktatie om uit te delen. Criteria voor prioriteit 3 kan bijvoorbeeld zijn: kan wachten, niemand heeft er last van.
Stap 4: Categoriseren – is het een taak of project?
Nu je alles hebt opgeschreven ga je langs elke lijn en omschrijf je of het een taak (T) of project (P) is. Een taak is iets wat je in één handeling kunt doen, zoals bijvoorbeeld: afspraak maken met de tandarts. Een project bevat meerdere taken om tot het eindresultaat te komen. Dit kan een ‘klein’ project zijn: verven van de muur in de gang. Maar ook een heel groot project zoals bijvoorbeeld: studiekamer verbouwen naar babykamer. Door een project op te splitsen in kleine taken, wordt het een haalbaar project.
Stap 5: Zelf doen, hulp vragen, uitbesteden, parkeren of verwijderen?
Nadat je hebt besloten hoe belangrijk bepaalde taken zijn, kijk dan in hoeverre jij iets kan doen. Maar wees kritisch. Natuurlijk: wij mama’s vinden dat we alles beter zelf kunnen doen! Want A) doe je het in 1x goed en B) weet je zeker dat het gedaan wordt. Maar soms moet je ook inzien dat hulp vragen, parkeren of het uit je leven verwijderen ook de beste oplossing kan zijn.
Hulp vragen. Menig moeder is hier te trots voor of denken bij voorbaat al dat niemand hen wilt helpen. Ondergetekende herkent zich ontzettend veel in beide. Maar truth to be told: ik had het veeeeeel eerder moeten doen. Maar eye-opener: je hoeft het echt niet alleen te doen. Ergens hebben we onszelf wijs gemaakt, dat we alles alleen moeten doen. Want dat maakt ons sterk en onafhankelijk. Maar eerlijk waar, als jij elke week een uur kwijt bent aan het rondrijden van kinderen naar sportclubjes, dan geldt dit zo net goed voor die andere mama uit het clubje. Spreek af dat jullie om de week naar het sportclubje rijden. Ik weet zeker dat die andere mama blij is dat ze ook even een keer geen uur kwijt is aan rondrijden.
Uitbesteden. Vol bewondering kijk ik op tegen een vriendin die het enig vindt om alle versiering van haar dochters in één thema te maken. Maar dan “maken” als in ontwerpen, uitprinten, knippen en in elkaar plakken. Van slingers tot aan cake-versiering tot aan uitnodigingen. En als het kon, had ze denk ik het wc-papier ook in thema willen laten drukken! Nu kan ik voor The Perfect Mom titel gaan om dit ook te kunnen, maar ik heb kan het niet. En ik wil het ook niet. Want je kunt gewoon niet alles. Om het te leren, kost me nog meer tijd en dus kies voor de easy-way. Ik bestel online of ik vraag mijn vriendin om het te doen.
Bewaren voor later. Voor sommige taken heb je op dit moment (nog) geen tijd of hoeft er nog niks aan gedaan te worden. Een dag heeft maar 24 uur. En ondanks ik ook voor YOLO ben, ik hecht ook waarde aan mijn slaap. Dus als ik mijn dag al is ingedeeld in wat moet en wat leuk is, dan moet een ander project maar even wachten. So be it. Liever met mijn volle aandacht daar aan beginnen, dan half-half. Zo ligt er een kalligrafie set op mij te wachten om gebruikt te worden, maar vind ik het nu belangrijker om aan mijn blog te werken. Dit omdat ik daar mijn passie kwijt kan ‘om andere moeders te helpen’. Het kalligraferen komt wel, maar alleen niet nu.
Verwijderen. Wel eens iets op je lijstje gezet en zo vaak hebt uitgesteld dat het er nog niet van is gekomen? Heel vaak is het dan geen prioriteit meer, heeft het zich vanzelf opgelost of is het niet meer relevant. Als dat het geval is dan kun je het van je lijstje afstrepen! Want als het zo echt zo belangrijk is dan komt het vanzelf weer naar boven. Je zult merken dat je daardoor best al veel dingen kan uitsluiten. Lucht op!
Je zult merken dat wanneer je taken gaat categoriseren en prioriteren, je veel meer structuur en dus rust creëert in een vol hoofd. Dingen waarvan je dacht dat die MOESTEN, blijken ineens veel langer te kunnen wachten of verdwijnen zelfs van je lijstje. En als je eenmaal de eerste keer om hulp hebt gevraagd, zal het daarna veel makkelijker voor je worden.
Stap 6: Plannen
Nu je weet wat je te wachten staat, ga je beginnen met plannen. Maak van terugkerende taken (wekelijks, maandelijks, elk kwartaal of jaarlijks) een herinnering in je digitale agenda of in een app. Hier heb je dan geen omkijken naar en je wordt altijd op tijd herinnerd. Kijk dan wat prioriteit heeft voor de dag of voor de week. Houdt rekening met harde deadlines en probeer zoveel mogelijk te verdelen over een week. Maak dat to-do lijstje niet te lang. Hooguit 10 per dag, maar kies er maximaal 3 die echt prioriteit hebben. Ben je in een flow, dan kun je er altijd meer doen. Maar niks werkt zo demotiverend als een lijst met 25 to do’s waar je er steeds maar 2 of 3 van kan afstrepen.
Iedereen heeft zijn eigen methode om te plannen. De een plant liever digitaal met een to do app. De ander liever in een planner of agenda. Maar een combinatie van beide kan ook heel goed werken. Zo is onze familie-agenda bijvoorbeeld digitaal, want dan heeft iedereen op elk moment toegang tot de agenda en sla ik mijn to do’s op in een app. Maar je weet pas welke methode voor jou werkt wanneer je ermee begint.
Stap 7: Houd je vast aan je plan
Dit is het moeilijkst, maar ook het meest belonend. Stel jezelf een doel om elke dag 3 taken uit te voeren. Houd dit 5 dagen vol en je hebt zo 15 taken weggestreept. Het gaat een keer voorkomen dat je een offday hebt of dat je dag totaal niet loopt zoals je in gedachten hebt. Kinderen hebben nu een eigen agenda, hormoonwisselingen horen er maandelijks bij en je ontkomt nu eenmaal niet aan de start van de nieuwe maan. “Let it go”, zoals mijn goede vriendin Elsa zou zeggen, en pak de draad zo snel mogelijk weer op. Al doe je 1 taak; het is al veel beter dan niks. Zo krijg je alles weer onder controle. Oh en rustiger hoofd natuurlijk.
Hoe behoud je de rust en structuur in een vol hoofd?
Het zal voorkomen dat je hoofd langzaam aan weer vol begint te raken. En dat je heel misschien weer voor af aan moet beginnen met bovenstaande stappen. Is geen ramp natuurlijk. Maar een tip om dit te voorkomen: ben je onderweg en schiet je ineens iets te binnen wat je niet wilt vergeten? Stuur jezelf een berichtje en check dat berichtje wanneer je de gelegenheid hebt. Ik gebruik de app Braintoss (voor iOS of voor Android). Met twee klikken zit het in mijn inbox (en dus niet meer in mijn hoofd). Wanneer ik weer tijd heb, verwerk ik het in mijn to do app. En komt het pas weer tevoorschijn wanneer ik actie moet ondernemen. Zo houd je het ook een beetje bij.
Ik hoop dat mijn stappen je helpen om meer rust en structuur te creëren in een vol hoofd. Laat vooral weten of deze tips hebben gewerkt? Heb jij vragen of zelf nog tips, apps en planners die je wilt delen met andere mama’s en mij, deel ze hieronder!