Is de zomervakantie ook voor jou voorbijgevlogen? En is iedereen thuis weer back to school en aan het werk? Weken keken we er naar uit en poef, zo zaten we ineens weer in de auto terug naar huis!

De eerste twee weken dat school en werk weer begint zijn altijd onze inkomweken. De wekker die weer vroeg gaat, broodtrommels die weer gevuld moeten worden, nieuwe sportschema’s en voor ons dit jaar ook voor het eerst een brugpieper in huis. En of we moesten inkomen! Want op de vrijdag voordat school weer zou beginnen, bedacht deze mama – ja onder het genot van haar Franse middagborrel dat dan weer wel – dat de kleine man nog geen rugzak had. Waar zouden we zijn zonder Bol.com die zo lief was om deze zo snel af te leveren?! In elk geval op tijd voor onze kleine man zijn eerste schooldag.
Gelukkig startte dochterlief pas op woensdag op haar nieuwe school. Hierdoor was er nog geen sprake van ochtend hectiek rondom de badkamer en koelkast. Maar be carefull what you wish for. Nog geen dag later was dochter te laat voor haar eerste verzamelplek-afspraak met haar nieuwe vriendinnen en kwam papa terug voor zoonliefs gymtas. Heerlijk zo’n ochtendplanning die onze hoofd veeeeel soepeler liep dan in de werkelijkheid. Maar dat is nou juist het leuke tijdens die inkomweken. Iedereen moet zijn draai weer vinden, de agenda wordt dagelijks weer geraadpleegd en we passen schema’s weer aan. Na twee weken is iedereen alweer gewend aan de dagelijkse rompslomp en zijn we allemaal weer vergeten hoe chill we op vakantie waren ;).
Back to school en werk tips
Heb je je draai nog niet (helemaal) gevonden in dat back-to-school gebeuren? Of ben je nog zoekende naar structuur, dan deel ik hier graag mijn tips die wij hier thuis gebruiken:
Google Agenda
Voor het beheren van een gezinsagenda en waar iedereen toegang tot heeft. Dit voorkomt – serieus – het maken van een dubbele afspraken door zowel partner als jij zelf. Ook handig voor tieners. De brugpieper kan nu ook kijken wanneer ze een danswedstrijd heeft. Of zelf afspraken maken (al moet ze natuurlijk nog wel vragen of het mag.).
Weekplanning
Aan het begin van de week, nemen manlief en ik samen onze werk- en sociale agenda door: wie brengt / haalt wie naar wat, wie gaat er naar kantoor, staan er nog andere afspraken etc. Zo weten we ook waar we aan toe zijn en hoe we onze week indelen bijvoorbeeld qua werk en nieuwe afspraken. Los van de online gezinsagenda, houd ik ook een papieren planner bij met veel van mijn to do’s. Ik houd nu eenmaal van afvinken op pen en papier.
Voorbereiden
Het 10-uurtje en brood voor tussen de middag wordt vaak de avond van te voren al klaargemaakt. Behalve het snijden van vers fruit. Scheelt weer tijd in de ochtend. Ook als ik zie dat we een drukke en lange dag hebben, dan kook ik alvast de avond ervoor. Leuk is anders, maar de dag erna ben ik dan toch stiekem blij dat het al gedaan is. Gymtassen en andere dingen die meegenomen moeten worden, leggen we de avond van te voren al klaar. Zo lopen we in de ochtend niet op het laatste moment nog te zoeken naar van alles.
Blokkeer de agenda
Gun jezelf en jouw gezin de tijd om weer te wennen aan het nieuwe schema. Plande eerste weken dus niet vol met allerlei (sociale) afspraken. Deze kunnen echt een paar weken wachten. Dit geldt ook voor de agenda op werk. Misschien heb je wel zin om op de eerste werkdag direct in een vergadering te zitten, maar je kunt ook de eerste (paar) dagen je agenda blokkeren voor afspraken.
Ontvangen e-mails (tijdens jouw vakantie) niet lezen.
Of minder resoluut: archiveren. Natuurlijk is het goed om even te lezen wat er in de afgelopen weken is gebeurd. Welke goede werknemer doet dat niet. Maar je kan er ook voor kiezen om met een schone lei te beginnen. Verplaats al je e-mails naar een aparte ‘vakantie-folder’. Je zult verbaasd zijn hoe minder belangrijk zaken zijn wanneer je op vakantie bent. En dat issues zichzelf al vaak hebben opgelost. Mocht er toch nog iemand naar je toe komen met een oude email, dan kun je aangeven dat je er nog niet aan bent toegekomen.
Creëer buffertijd
Dit is mijn all-time favorite en je zult deze tip vaker in mijn blogs tegenkomen. Als jij weet dat het bij jou of jouw kinderen altijd lang duurt om klaar te maken, te eten, waardoor je daarna altijd loopt te stressen, maak of geef dan extra tijd: buffertijd. Duurt het letterlijk 5 minuten voordat de kleine man zijn jas aan heb, laat hem dan zijn jas 10 minuten eerder aantrekken. De stress, spanning en ruzies voor bijvoorbeeld het weggaan zijn het die 5 minuten extra tijd echt niet waard. Heb je tijd over top, want dat betekent dat je gewoon verder kunt. Na een tijdje raak je er aan gewend en merk je dat het allemaal een stuk soepeler loopt met zo veel minder spanning.
Hoe gaat het met jullie back to school en werk periode? Loopt het nu alweer lekker of denk je dat een tip gaat proberen? Probeer vooral uit en kijk welke tip voor jullie helpt en laat het mij weten, want ik ben er zeker benieuwd naar!
Disclaimer: Deze blogpost bevat enkele affiliate links, wat betekent dat wanneer je een product en/of dienst aanschaft via één van deze links, ik een kleine commissie ontvang van de leverancier, maar daar merk jij als lezer zelf niks van, want de prijs blijft voor jou hetzelfde.